Laat dokters lekker dokteren (Lange Frans)

Rapper Lange Frans heeft voor de Federatie Medisch Specialisten een muzikale video gemaakt over de administratiedruk en slechte ICT waar medisch specialisten (maar misschien ook wel elke dokter) onder te lijden hebben.

Dokters die goochelen met hun tijd

Lange Frans, die eigenlijk Frans Christiaan Frederiks heet, rapt in ‘Laat dokters lekker dokteren’ over een vrouwelijke dokter, die twaalf jaar naar school ging en negen van de tien dagen met haar neus in de boeken zat, en nu de haren uit haar kop trekt ‘omdat ze vast zit in de knop’. Het lied gaat verder onder meer over dokters die goochelen met hun tijd en patiënten niet zien als ze naar hun beeldscherm kijken en de weg kwijtraken door regels en gezeik.

Aandacht voor tekortkomingen

De Federatie Medisch Specialisten wil met de video aandacht vragen voor de tekortkomingen van de ICT-systemen en het elektronisch patiëntendossier, waardoor veel tijd van artsen verloren gaat. FMS wijst erop dat medisch specialisten twee werkdagen per week bezig zijn met administratie, waarvan de helft als onzinnig wordt ervaren. Daar hebben ook patiënten last van, want die zitten tegenover een arts die onnodig lang naar het scherm moet kijken omdat er van alles moet worden aangevinkt. FMS vindt dan ook dat de overheid en ICT-leveranciers moeten werken aan adequate ICT-infrastructuur.

 

Kijk hieronder de muzikale video.